Od tajemného prstenu k vlastní tvorbě


Kromě dějin umění máte vystudovaný obor tvorby šperků. Kam až vedou počátky Vašeho zájmu o šperky?

Počátky mého zájmu o šperky by se daly jistě hledat už v raném dětství, jak už to tak u holek bývá. J Vzpomínám, s jakou oblibou jsem prohlížela šperky, které ve zvláštních dózách uchovávala moje babička Eva. Byla to šarmantní dáma s vytříbeným vkusem, v jejíchž skříních jsme jako malé holky společně se sestrou a sestřenicí vždy nacházely opravdové poklady, od šperků, klobouků, zásobárny kožených rukaviček, bot až po spousty krásných šatů, které si sama šila. Byť nebyla vyučená krejčová, oblékala nejen nás, ale snad i všechny své kamarádky v okolí. Asi nemusím zmiňovat, že největší naší zálibou bylo navlékat na sebe páté přes deváté z jejího bohatého šatníku. Abych ale neodbíhala od šperků, měla jsem v její šperkovnici jeden šperk zvláště v oblibě. Byl to prsten, který měl odklopné víčko, jež po otevření zakrývalo dutý prostor. Babička vždy říkala, že je to prsten, v němž je možné uschovat jed. Nutno podotknout, že v naší rodině na otravu nikdy nikdo nezemřel, ale mně díky tomuto fascinujícímu příběhu prsten pochopitelně vždy extrémně přitahoval. J



Co Vás baví na materiálech jako je dřevo, plast nebo kovy?


Materiály typu dřevo, plast nebo kov, mají spoustu specifických vlastností, každý z nich je něčím jiný a k něčemu jinému vhodný. Dřevo je krásný přírodní materiál, který díky své unikátní barvě a kresbě zůstává v jistém smyslu vždy neopakovatelným originálem, což je jeho velká přednost. Přesto že se jedná o materiál ve své podstatě levný, pokud nepočítáme exotické dřeviny, můžete s pomocí nápaditého designu (návrhu) vytvořit daleko hodnotnější šperk, než například z drahých kovů, na které většina lidí slyší. Navíc je škoda nevyužít potenciálu lokálních surovin. Tento materiál je skvělý díky snadné opracovatelnosti a také díky tomu, že z něj lze vyrobit i robustnější šperky, které i přes větší rozměry zůstávají stále relativně lehké. Plast má zase zajímavé optické vlastnosti podobající se sklu a stejně jako kov je to materiál velmi odolný. Kov a plast vám zase dávají možnost reprodukovatelnosti, můžete je odlévat atd. Těch vlastností je celá řada, vlastně se striktně nevyhýbám žádnému materiálu, protože každý může být něčím zajímavý a přínosný.



Jak sháníte materiál pro svoji tvorbu?

Materiál pro své šperky sháním na různých místech, počínaje lesem kousek od domu konče specializovanými obchody. Běžný laik by se asi mnohdy podivil, z kolika nejrůznějších míst musí člověk často objednávat materiál a komponenty, aby mohl vzniknout šperk přesně takový, jaký si na začátku navrhl. Pestrou dodávkou exotických dřevin, které zatím využívám v menší míře, mě například zásobuje jeden velmi talentovaný nožíř, který mi dává zbylé odřezky, jenž by on sám už neupotřebil, ale pro mě jsou pořád plnohodnotně využitelné.

 Autorské šperky Veronika Vysloužilová


Jak je na tom český trh v oblasti výroby šperků? Je zde dostatečný prostor pro začínající mladé umělce?

Na to, jak je český trh malý, si podle mě vede v oblasti autorských šperků velmi dobře a má rozhodně co nabídnout. O prostor, ve kterém se mohou mladí umělci prezentovat, přičteme-li k němu také prostor virtuální, který je pro dnešní dobu naprosto klíčový, rozhodně nouze není. Možnosti, jak propagovat svoji tvorbu jsou díky tomu obrovské, ale na druhou stranu je zde samozřejmě i větší konkurence, se kterou se člověk musí popasovat.



 Vaše šperky působí velmi žensky. Řekla byste, že některé mohou oslovit i dnešní dospívající dívky?

Věřím, že ano. Ovšem jednoznačná odpověď na takovou otázku asi neexistuje, protože bychom nejprve museli definovat nějaký obecný vkus dospívajících dívek. Každý máme jiný vkus a je jasné, že dívky, které mají například rády třpyt a lesk, se v mých špercích nenajdou. Moje šperky obvykle kupují spíše zralejší ženy, které o tom, co si vezmou na sebe, už trochu více přemýšlejí. Právě takové skupině lidí jsou pak především určené.



Bez jakých pomůcek k výrobě se rozhodně neobejdete?

Říci, že bez hlavy a rukou je samozřejmě klišé. Pravdou je, že nástrojů a pomůcek je potřeba hodně    a není jednoduché říci, který z nich je nejdůležitější, protože nezbytné jsou všechny, které k realizaci daného šperku zrovna potřebujete. Velmi užitečným nástrojem je pro mě mikro bruska s velkým množstvím výměnných nástavců, která je takovým multifunkčním pomocníkem. Při práci s masivnějším dřevem se ale neobejdu bez pásové brusky, pořádné vrtačky a dalších přístrojů.



Který druh šperku je pro Vás zatím největší výzvou?

Velkou výzvou je vždy vše nové, práce s netradičním materiálem nebo technikou. Zajímavou výzvou může být i to, když se pustíte do realizace takového šperku, na jehož výrobu nemáte potřebné vybavení a musíte improvizovat. Pro mě je největší výzvou aktuálně asi výroba obyčejného prstenu, což je něco, co se teprve učím. Na rozdíl od jiných druhů šperků, musí prsten svému nositeli dobře sedět a to už vyžaduje opravdu velkou řemeslnou zdatnost, pokud jej děláte přímo na míru.



Jste nyní plně ponořena do výroby šperků nebo se věnujete i jiným projektům?

V současné době do výroby šperků ještě bohužel nejsem ponořena tak, jak bych si přála. Velký podíl na tom má moje teoretické studium dějin umění na pražské UMPRUM, kde právě dokončuji diplomovou práci a s ní související další možnosti spolupráce na zajímavých projektech, které se naskytly. Byť je někdy těžké skloubit všechny aktivity dohromady, je pro mne šperk pořád prioritou číslo jedna.



Co máte na celém procesu výroby šperků nejraději?

Na výrobním procesu mám nejraději tu fázi, kdy se pouštím do navrhování nějakého nového typu šperku. To je přirozeně nejkreativnější část z celého procesu. Člověku v mysli proudí desítky nápadů, které se postupně snaží selektovat, aby se dobral nějakého rozumného výsledku. Tok myšlenek je v této fázi obvykle tak silný, že neustává ani, když jdete spát. Čerstvě navržený šperk je poté nutné co nejrychleji zrealizovat, protože ho potřebujete vidět brzy hotový v celé jeho kráse.



Jaké jsou Vaše pracovní plány nebo sny do budoucna? 

Pracovních plánů do budoucna je tolik, že by myslím vydaly na několik životů a musím je spíše redukovat, aby alespoň některé z nich došly naplnění. Kromě rozvíjení své značky jak v Čechách, tak v zahraničí, mám samozřejmě spoustu konkrétních plánů na nejrůznější kolekce šperků. Bližší informace vám ale, jak už to tak bývá, zatím prozrazovat nebudu.  J 



Komentáře

Oblíbené příspěvky